top of page

do 02 dec

|

Hof van Busleyden

Soirée MuZe: oude granen voor het brood van morgen (live én online)

Van 4 november tot 12 december rolt Soirée MuzE de mouwen op voor de reeks Vakmanschap. We ontdekken hoe negentiende-eeuwse tuinbouwpioniers Mechelen en de omliggende regio in binnen- en buitenland op de kaart zetten en hoe oude graangewassen voor het brood van morgen zorgen. ism 't Grom

Inschrijvingen zijn afgesloten
Zie onze andere events
Soirée MuZe: oude granen voor het brood van morgen (live én online)
Soirée MuZe: oude granen voor het brood van morgen (live én online)

Tijd en locatie

02 dec 2021, 20:00 – 23:00

Hof van Busleyden, Frederik de Merodestraat 65, 2800 Mechelen, Belgium

Over het evenement

Donderdag 2 december 2021 om 20.00 uur Oude granen voor het brood van morgen

Wat is er de voorbije eeuw fout gegaan met het graan en met het brood? Die vraag leggen sprekers Marc Van Eeckhout en Lutgart Lyen op ons bord. Door het monopolie op het zaaigoed van enkele grote multinationals ontstaat er een steeds verder verschraling van de gewassen die landbouwers, molenaars en bakkers mogen of kunnen telen, verwerken en gebruiken. Genetisch diverse en traditionele variëteiten moeten steeds vaker plaats maken voor uniforme variëteiten. Het gevolg is monocultuur en een verarming van de authenticiteit en smaak van ons voedsel.

Op een stukje gemeentelijk land in Hofstade wordt het anders aangepakt. Vrijwilligers telen en testen er met liefde en geduld op 50 kleine perceeltjes evenveel oude graansoorten. De zaden van de oude granen komen van kleinschalige boeren uit gans Europa die eigen zaaigoed bewaren voor het volgende jaar. De gemeente wees na een projectoproep voor innovatief grondgebruik het stuk veld toe aan initiatiefnemer en bakker Marc Van Eeckhout. Met zijn project ‘Lokale Broodketen Zemst’ gaat hij op zoek naar oude granen die nog alle kernsmaken bevatten, waaruit hij door selecties en combinaties nieuwe onvergetelijke smaken wil maken.

Tijdens deze lezing gaan de sprekers op zoek naar een oplossing waarbij in de lokale broodketen de boer, molenaar en bakker op één lijn staan. Ze duiden de betekenis van oude graangewassen voor de mens en het nut van een traag bereidingsproces voor brood. Het ambacht wordt zo bruggenbouwer tussen verleden en toekomst.

Over de spreker

Bakker Marc Van Eeckhout en Lutgart Lyen sloten enkele jaren geleden 4 succesvolle winkels om zich volledig toe te leggen Marcs droom: het creëren van het lekkerste brood ter wereld. De zoektocht naar nieuwe smaken en smaaknuances voor ‘Het Traagste Brood’ slorpt al zijn tijd op. In 2019 ontving hij een beurs van de Vlaamse overheid  voor het doorgeven van vakmanschap in een meester-leerlingtraject. Marc en Lutgart geven bovendien bakworkshops in de traditionele houtoven van ’t Grom en leidden voorbije zomer geïnteresseerden rond tussen de oude granen op hun demoveld.

Praktisch

Deel dit evenement

bottom of page