top of page

Nu doneren

Help ons het verschil te maken

€

Bedankt voor je donatie!

UW STEUN

Onze toekomst

Jouw donatie helpt. Elk bedrag helpt.

 

Wilt u als particulier een onmisbare bijdrage, groot of klein, leveren aan baanbrekend onderzoek of inspirerende museumactiviteiten?

 

Dagelijks zetten we ons in om de collectie voor iedereen toegankelijk te maken. We doen onderzoek, zetten jaaragenda's op en dankzij onze educatieve programma’s slagen we erin iedereen de kans te geven om het museum te bezoeken, ongeacht leeftijd, afkomst, fysieke of visuele beperking. Dit doen we al sinds 2006.

​

Met een vrije gift help je ons om daar nog vele jaren bij te voegen en zoveel plannen waar te maken. Via het formulier links hiernaast bezorg je ons je donatie van minimaal €30.

 

In ruil blijven wij trekken aan de kar en zetten we tuinbouw, groenteteelt en het pionierswerk van hier nog extra in de verf. Je krijgt ook nog een bevestiging per mail. Met die in de hand verwelkomen we je graag in ons / jouw museum.

Traditionele groentestreek

HET MUSEUM

Vroege grond

’t Grom is het museum van de Groentestreek, van Aartselaar tot Rotselaar en van Zemst tot Ranst. Gevoed door de twee Neten, Dijle, Demer en Rupel is deze streek altijd vruchtbare grond gebleken. Dit rivierenland met zijn klei- en leembodems is en was ideaal voor de tuinbouw. En met de nabijheid van grote steden als Antwerpen, Mechelen en Brussel was de snelle afzet verzekerd.

 

Geen wonder dat de Groentestreek al 150 jaar de bakermat is voor heel wat individuele pioniers en hun innovaties in de groenteteelt. Van de ontdekker van het witloof, over de uitvinder van preiponsmachine, tot de bedenker van biologische bestuiving.

 

De roem van de streek groeide met de oprichting en het werk van instellingen als onder andere de tuinbouwschool van Vilvoorde, de Mechelse veilingen, het Proefstation voor de Groenteteelt, of de allereerste Belgische biotelersorganisatie Belbior.

​

In het hart van de regio ligt het tuindersdorp Sint-Katelijne-Waver. Daar brengt het openluchtmuseum een ode aan de durf en het succes van pioniers en telers in de tuinbouw, Het museum opent het de ogen voor de complexiteit en samenhang van onze groenteteelt, van de grond tot in de mond, van geografie tot genetica.

(c) Achiel GoossensE planten van bleekselder gebroeders Dockx in Peulis

NIEUWS

't Grom erkend als bovenlokaal museum en ontvangt 138% werkingsmiddelen van Vlaanderen

MPM_970x250_NL_Banner_Bannière_LEEG (paint).jpg

NIEUWS

't Grom is het nieuwste lid van de grote museumpasfamilie

DE COLLECTIE(S)

trends & klassiekers

’t Grom behandelt haar tuinbouwerfgoed en -collectie als een dynamisch en gevariëerd geheel. Noem het gerust een ecosysteem. Het museum durft vanuit verschillende invalshoeken aan de slag te gaan om een hedendaags verhaal te brengen.

 

Zo verkennen we nieuwe wegen. Van oude tuinbouwtuigen over boek- en beeldarchief tot streekgebonden telersvariëteiten en traditioneel vakmanschap.

Achiel Goossens Schenking_edited_edited_edited.png

WETEN, WERKEN, ETEN

GROEPEN

Home Gardening

DE TUINEN

Kousenband & Pelgrimsfles

Van het hof van Karel de Grote over de renaissancetuinen tot de boerenakkers van vroeger. Reis door de tijd in geuren en kleuren, vormen en seizoenen. Langs de écht vergeten groenten.

 

De tuinen van 't Grom maken het openluchtmuseum wat het is. Hier kan je lopen, roepen, ruiken en aanraken. Een bezoek meer dan waard.

HET NUTTIGE EN HET AANGENAME

LOCATIEHUUR

't Grom verwelkomt vrijwilligers in alle geuren, kleuren en maten. Net zoveel als er taken te doen zijn in dit kleine maar bezige museum.

​

Jij kan een wereld van verschil maken!

​

Als vrijwilliger zet je je in wanneer het voor jou past en hopelijk ook wanneer 't Grom in hoge nood zit.

​

En wanneer het werk erop zit, kunnen we zeggen 'goed gedaan'.

Winterpoets 2017 (88).JPG

VRIJWILLIGERS

Smaken & Geuren

bottom of page