top of page

do 04 nov

|

Hof van Busleyden

Soirée MuZe: de tuinbouwpioniers van het Mechelse (live én online)

Van 4 november tot 12 december rolt Soirée MuzE de mouwen op voor de reeks Vakmanschap. We ontdekken hoe negentiende-eeuwse tuinbouwpioniers Mechelen en de omliggende regio in binnen- en buitenland op de kaart zetten en hoe oude graangewassen voor het brood van morgen zorgen. ism 't Grom

Inschrijvingen zijn afgesloten
Zie onze andere events
Soirée MuZe: de tuinbouwpioniers van het Mechelse (live én online)
Soirée MuZe: de tuinbouwpioniers van het Mechelse (live én online)

Tijd en locatie

04 nov 2021, 20:00 – 23:05

Hof van Busleyden, Frederik de Merodestraat 65, 2800 Mechelen, Belgium

Over het evenement

Donderdag 4 november 2021 om 20.00 uur De tuinbouwpioniers van het Mechelse

Dankzij de gunstige ligging, half tussen Brussel en Antwerpen, groeiden Mechelen en de omliggende regio uit tot de belangrijkste groenteteeltstreek van het land. De uitvoer van groenten zette Mechelen ook in het buitenland op de kaart. Dit was grotendeels de verdienste van een aantal pioniers: mensen met kennis en iets meer kapitaal die de lat hoger konden leggen, waaraan anderen zich dan weer optrokken.

In de 19e eeuw trachtten rijkere lieden met kleine tuinbouwtentoonstellingen de aandacht te trekken, terwijl Mechelse pomologen selecties creëerden die tientallen jaren succes oogstten. Aan het einde van die eeuw werden hier ook de eerste serres opgericht voor aardbeien- en groententeelt. Opvallend is dat de bedrijfsleiders van toen al les volgden aan de Mechelse Kruidtuin of aan de tuinbouwschool van Vilvoorde. Enkele creatievelingen uit onze contreien wisten zelfs nieuwe of aangepaste machines te ontwerpen en die op de commerciële markt te brengen.

Wie waren deze mensen, die de geschiedenis ingaan als de pioniers van de tuinbouw? Deze lezing brengt hen voor het voetlicht.

Over de spreker

Willy Van Hoof studeerde als hovenierszoon zelf tuinbouw en behaalde het diploma van landmeter. Als voorzitter van de heemkring Erf en Heem vzw zette hij zich o.a. in voor onderzoek naar groenteteelt, wat resulteerde in meerdere tentoonstellingen en publicaties. Tegelijk  lag hij mee aan de basis van de toeristische ontsluiting van Sint-Katelijne-Waver en was hij medestichter van ’t Grom. Vandaag is hij een van de hoofdverantwoordelijken van het Gemeentelijk Documentatiecentrum Marcel Dillen.

Deel dit evenement

bottom of page