top of page

zo 23 jun

|

Sint-Katelijne-Waver

Ruderalia, een film van Joris De Rycke // met wandeling

Vanuit het perspectief van een wandelaar kijken we naar plaatsen waar op industriële schaal grondstoffen werden of worden ontgonnen. Al snel verschijnt de geologische geschiedenis van deze plaatsen en de ecosystemen die zich er ontwikkelen.

Registratie is afgesloten
Andere evenementen bekijken
Ruderalia, een film van Joris De Rycke // met wandeling
Ruderalia, een film van Joris De Rycke // met wandeling

Tijd en locatie

23 jun 2024, 14:00 – 17:00

Sint-Katelijne-Waver, Midzelen 25, 2860 Sint-Katelijne-Waver, België

Gasten

Over het evenement

Ruderalia (2023, +- 60’) Joris De Rycke Nederlands gesproken, ondertiteld in het Engels

PRAKTISCH

  • 14u00: wandeling langs de oude kleiputten van Novobric, over hoe verschillende plantensoorten kansen zien in een voormalige kleiontginning. Hun verhaal van herkomst, ecologie en culturele betekenis.
  • 15u45: Natuurdocumentaire 'Ruderalia', (55min).

Vanuit  het perspectief van een wandelaar kijken we naar plaatsen waar op  industriële schaal grondstoffen werden of worden ontgonnen. Al snel  verschijnt de geologische geschiedenis van deze plaatsen en de  ecosystemen die zich er ontwikkelen. De camera kijkt rond en zoomt in op  het kleine: stenen, insecten, en een hoofdrol voor de planten. Het zijn  personages die expressie geven aan de plaats waar ze zich bevinden. Als  de plek verandert zal de plant uiteindelijk verdwijnen en plaatsmaken  voor andere soorten. Op die manier zijn ze niet alleen aan de bodem  verbonden, maar ook aan de gebeurtenissen die het landschap vormgeven.

"Joris  De Rycke laat zien dat er een ander soort natuurdocumentaire mogelijk  is, een die weg gaat van sensatie en diep duikt in de complexiteit van  de natuur in het antropoceen."

- Nina de Vroome over Ruderalia. Lees de volledige tekst hier.

Deel dit evenement

bottom of page