top of page

zo 30 jun

|

't Grom

Open Tuinen ism Landelijke Gilden

Bezoek de mooiste tuinen van Vlaanderen en omstreken! Tuin van de toekomst en Open tuinen zijn initiatieven van Landelijke Gilden. 't Grom neemt in 2024 voor de allereerste keer deel aan dit initiatief.

Open Tuinen ism Landelijke Gilden
Open Tuinen ism Landelijke Gilden

Tijd en locatie

30 jun 2024, 10:00 – 18:00 CEST

't Grom, Midzelen 25, 2860 Sint-Katelijne-Waver, Belgium

Over het evenement

https://www.tuinvandetoekomst.be/opentuinen

Kousenband & Pelgrimsfles

Van het hof van Karel de Grote over de renaissancetuinen tot de  boerenakkers van vroeger. Reis door de tijd in geuren en kleuren, vormen  en seizoenen. Langs de écht vergeten groenten, want 't Grom bewaart de  plantgenetische diversiteit van onze historische voedingsgewassen. En  dat in een erfgoedsite met beschermde hoeves van bijna 300 jaar oud.

Een roos is een roos is een roos, maar daar lacht de doorsneekool  flink mee. De familie van de kolen, de brassica's, telt alleen al zoveel  ondersoorten. Een krak die er meer dan 10 kan opsommen, te beginnen met  bloemkool, boerenkool, spitskool, .... En al die koolsoorten kennen nog  's lokale variëteiten zoals Vroege Mechelse bloemkool, of Dikke Gentse  Groene, of Nero di Toscana.

Als een soort van botanische tuin voor groentefanaten zijn zoveel  mogelijk soorten verzameld en aangeduid over de gronden van het museum.  Met hier en daar een historische uitleg bij de plant zelf of de  eigenlijke variëteit. Leer meer dan het verschil tussen een vastkokende,  bloemige of frietaardappel, maar ontdek de enorme rijkdom van de Rote  Emma's, Kerkauer Kipflers en Blauwe Busschotsen van deze wereld.

De tuinen van 't Grom maken het openluchtmuseum wat het is. Hier kan  je lopen, roepen, ruiken en aanraken. Een bezoek meer dan waard.

Karel de Grote of Louis XIV? Van lijstjes naar lijnen.

1.200 meter paden leiden langs oa vier historische tuinen die de  geschiedenis vertellen van de planten- en de groenteteelt. Het zijn geen  exacte reconstructies van eeuwenoude tuinen, maar vrije interpretaties.  Ze geven wel een beeld van tuinen die een belangrijke invloed hebben  gehad op onze huidige tuincultuur.

Van de 75 plantensoorten die keizer Karel de Grote oplijstte tot de  strakke geometrische indelingen die zo populair werden onder koning  Lodewijk de Veertiende, een wandeling door de museumtuinen is een  wandeling door de geschiedenis van onze voeding en wereldhonger. En de  boer die ploegde ondertussen voort, in voren en ruggen, zo toont de  boerentuin met kolen en ajuinen. Tot de tuin van vandaag waar alles  samenkomt, weer uiteenvalt en naar eigen goesting gemodelleerd wordt met  kleuren, kruiden en allerlei eetbaar groen.

Elk seizoen is anders, dus geen erg of je nu herfst- of lentemens bent, er valt altijd iets te ontdekken.

Tickets

 • Open Tuinen 30/6 't Grom (-18)

  Kinderen en jongeren zijn de eigenaars van morgen. Zij hebben recht op een gratis inkomticket.

  € 0,00
 • Open Tuinen 30/6 't Grom

  € 5,00
  +€ 0,13 servicekosten
 • Open Tuinen 30/6 (lid LG)

  50% korting voor leden van de Landelijke Gilden op vertoon van lidkaart

  € 2,50
  +€ 0,06 servicekosten

Totaal

€ 0,00

Deel dit evenement

bottom of page