top of page

za 29 jun

|

't Grom

Open Tuinen ism Landelijke Gilden

Bezoek de mooiste tuinen van Vlaanderen en omstreken! Tuin van de toekomst en Open tuinen zijn initiatieven van Landelijke Gilden. 't Grom neemt in 2024 voor de allereerste keer deel aan dit initiatief.

Inschrijvingen zijn afgesloten
Zie onze andere events
Open Tuinen ism Landelijke Gilden
Open Tuinen ism Landelijke Gilden

Tijd en locatie

29 jun 2024, 10:00 – 18:00 CEST

't Grom, Midzelen 25, 2860 Sint-Katelijne-Waver, Belgium

Gasten

Over het evenement

https://www.tuinvandetoekomst.be/opentuinen 

Kousenband & Pelgrimsfles

Van het hof van Karel de Grote over de renaissancetuinen tot de boerenakkers van vroeger. Reis door de tijd in geuren en kleuren, vormen en seizoenen. Langs de écht vergeten groenten, want 't Grom bewaart de plantgenetische diversiteit van onze historische voedingsgewassen. En dat in een erfgoedsite met beschermde hoeves van bijna 300 jaar oud.

Een roos is een roos is een roos, maar daar lacht de doorsneekool flink mee. De familie van de kolen, de brassica's, telt alleen al zoveel ondersoorten. Een krak die er meer dan 10 kan opsommen, te beginnen met bloemkool, boerenkool, spitskool, .... En al die koolsoorten kennen nog 's lokale variëteiten zoals Vroege Mechelse bloemkool, of Dikke Gentse Groene, of Nero di Toscana.

Als een soort van botanische tuin voor groentefanaten zijn zoveel mogelijk soorten verzameld en aangeduid over de gronden van het museum. Met hier en daar een historische uitleg bij de plant zelf of de eigenlijke variëteit. Leer meer dan het verschil tussen een vastkokende, bloemige of frietaardappel, maar ontdek de enorme rijkdom van de Rote Emma's, Kerkauer Kipflers en Blauwe Busschotsen van deze wereld.

De tuinen van 't Grom maken het openluchtmuseum wat het is. Hier kan je lopen, roepen, ruiken en aanraken. Een bezoek meer dan waard.

Karel de Grote of Louis XIV? Van lijstjes naar lijnen.

1.200 meter paden leiden langs oa vier historische tuinen die de geschiedenis vertellen van de planten- en de groenteteelt. Het zijn geen exacte reconstructies van eeuwenoude tuinen, maar vrije interpretaties. Ze geven wel een beeld van tuinen die een belangrijke invloed hebben gehad op onze huidige tuincultuur.

Van de 75 plantensoorten die keizer Karel de Grote oplijstte tot de strakke geometrische indelingen die zo populair werden onder koning Lodewijk de Veertiende, een wandeling door de museumtuinen is een wandeling door de geschiedenis van onze voeding en wereldhonger. En de boer die ploegde ondertussen voort, in voren en ruggen, zo toont de boerentuin met kolen en ajuinen. Tot de tuin van vandaag waar alles samenkomt, weer uiteenvalt en naar eigen goesting gemodelleerd wordt met kleuren, kruiden en allerlei eetbaar groen.

Elk seizoen is anders, dus geen erg of je nu herfst- of lentemens bent, er valt altijd iets te ontdekken.

Tickets

 • Open Tuinen 29/6 't Grom (-18)

  Kinderen en jongeren zijn de eigenaars van morgen. Zij hebben recht op een gratis inkomticket.

  € 0,00
  Verkoop geëindigd op
 • Open Tuinen 29/6 't Grom

  € 5,00
  +€ 0,13 servicekosten
  Verkoop geëindigd op
 • Open Tuinen 29/6 (lid LG)

  50% korting voor leden van de Landelijke Gilden op vertoon van lidkaart

  € 2,50
  +€ 0,06 servicekosten
  Verkoop geëindigd op

Totaal

€ 0,00

Deel dit evenement

bottom of page