top of page

do 28 apr

|

't Grom

Lezing 'Oude granen voor het brood van morgen'

Wat is er de voorbije eeuw fout gegaan met het graan en met het brood? Die vraag leggen Marc en Lutgart van Broodnodig op jullie bord.

Registratie is afgesloten
Andere evenementen bekijken
Lezing 'Oude granen voor het brood van morgen'
Lezing 'Oude granen voor het brood van morgen'

Tijd en locatie

28 apr 2022, 19:30 – 21:30

't Grom, Midzelen 25, 2860 Sint-Katelijne-Waver, Belgium

Gasten

Over het evenement

Wat is er de voorbije eeuw fout gegaan met het graan en met het brood? Die vraag leggen wij op jullie bord. Door het monopolie op het zaaigoed van enkele grote multinationals ontstaat er een steeds verdere verschraling van de gewassen die landbouwers, molenaars en bakkers mogen of kunnen telen, verwerken en gebruiken. Genetisch diverse en traditionele variëteiten moeten steeds vaker plaats maken voor uniforme variëteiten. Het gevolg is monocultuur en een verarming van de authenticiteit en smaak van ons voedsel.

Op een stukje gemeentelijk land in Hofstade pakken we het anders aan. Samen met vrijwilligers telen en testen we met liefde en geduld op 70 kleine perceeltjes evenveel oude graansoorten. De zaden van de oude granen komen van kleinschalige boeren uit gans Europa die eigen zaaigoed bewaren voor het volgende jaar. De gemeente wees na een projectoproep voor innovatief grondgebruik het stuk veld toe aan initiatiefnemer en bakker Marc Van Eeckhout. Met zijn project ‘Lokale Broodketen Zemst’ gaat hij op zoek naar oude granen die nog alle kernsmaken bevatten, waaruit hij door selecties en combinaties nieuwe onvergetelijke smaken wil maken.

Tijdens deze lezing gaan wij op zoek naar een oplossing waarbij in de lokale broodketen de boer, molenaar en bakker op één lijn staan. We duiden de betekenis van oude graangewassen voor de mens en het nut van een traag bereidingsproces voor brood. Het ambacht wordt zo bruggenbouwer tussen verleden en toekomst.

Ten slotte stellen wij ons nieuwe project voor gewijd aan het vermalen van lokaal graan. Ontdek hoe u kan helpen bij de bouw van onze graansite in Hofstade en word een geëngageerde burger die de voedseltransitie als dé uitdaging van onze eeuw aangaat.

Over de sprekers

Bakker Marc Van Eeckhout en Lutgart Lyen sloten enkele jaren geleden 4 succesvolle winkels om zich volledig toe te leggen op Marc's grote droom: het creëren van het lekkerste brood ter wereld. De zoektocht naar nieuwe smaken en smaaknuances voor ‘Het Traagste Brood’ slorpt al zijn tijd op. In 2019 ontving hij een beurs van de Vlaamse overheid voor het doorgeven van vakmanschap in een meester-leerling traject. Marc en Lutgart geven bovendien bakworkshops in de traditionele houtoven van ’t Grom en leidden voorbije zomer geïnteresseerden rond tussen de oude granen op hun demoveld. 

Tickets

  • Lezing Oude granen

    € 8,00
    +€ 0,20 servicekosten
    Verkoop geëindigd op

Totaal

€ 0,00

Deel dit evenement

bottom of page