top of page

wo 26 apr.

|

't Grom

International Seeds Day

26 april is uitgeroepen tot de jaarlijkse 'International Seeds Day'. Deze dag viert de eeuwenoude traditie van boeren om zelf zaden te oogsten uit hun eigen geteelde gewassen. Een traditie die in Irak op 26 april 2004 onder vuur kwam.

Registratie is afgesloten
Andere evenementen bekijken
International Seeds Day

Datum & Plaats

26 apr. 14:00 – 27 apr. 16:00

't Grom, Midzelen 25, 2860 Sint-Katelijne-Waver, Belgium

Over het event

Die 26e april in 2004 ondertekende Paul Bremer, het hoofd van het tijdelijk bestuur in Irak,  Order 81. Artikel  14 van dat bevel stelde dat het landbouwers verboden was om zaad te oogsten, te hergebruiken of te verdelen van beschermde variëteiten onder de noemer van 'Plant Variety Protection'. Sindsdien kunnen ze moeilijk anders dan telkens zuivere zaden aankopen van buitenlandse firma's. Het zaad dat ze zelf telen kan namelijk genetische sporen bevatten van die beschermde variëteiten door toevallige kruisbestuiving.

Op die manier werden niet alleen de boeren aan handen en voeten gebonden, maar kwam ook een eeuwenoude traditie in het gedrang, net als een generatieslange opgebouwde historische agrobiodiversiteit. Lokale variëteiten verdwenen als sneeuw voor de zon. En net in tijden van klimaatverandering kunnen die variëteiten de sleutel zijn om voedselzekerheid te garanderen in de toekomst. Hun bijzondere eigenschappen kunnen nog van pas komen.

't Grom nodigt zijn bezoekers uit op International Seeds Day om het museum te bezoeken en mee de biodiversiteit in de landbouw te vieren. Speciaal die dag, tussen 14u en 16u, krijgt elke volwassen bezoeker het boek 'De Plantenjager uit Leningrad' van Louise Fresco mee aan 50% korting (zolang de voorraad strekt). Voor €17 bezoek je dus zowel het museum met gratis audiogids als krijg je een uniek stuk lectuur mee naar huis.

'De Plantenjager uit Leningrad' is een boek van Louise O. Fresco. Het kwam  uit bij Prometheus op 29 oktober 2021. Het schetst het verhaal van de  Sovjet Wetenschapper Nikolaj Vavilov die, afkomstig uit een bourgeois  familie, faam vergaarde als plantkundige en geneticus. Het is een boek  voor ieder die meer wil weten over de plantenkunde en de geschiedenis  van Rusland. Het verhaal speelt zich af in de eerste helft van de  twintigste eeuw met als onderwerp de landbouw in de Sovjet Unie. De sleutel tot verbetering van de landbouw, vooral voor de arme  Russische boeren, ligt in zijn baanbrekende idee van kruisingen met  wilde exemplaren. Op vijf continenten jaagt Vavilov op planten om de  grootste collectie zaden ter wereld op te bouwen.  Maar in Rusland zijn intussen de communisten aan de macht gekomen en met  hen een dodelijke mix van ideologie, fraude en pseudowetenschap.  Vavilovs tegenspeler is Trofim Lysenko, die wetenschappelijke wonderen  belooft en door Stalin wordt gebruikt om onmogelijke hervormingen door  te drukken.

Tickets

Prijs

Aantal

Totaal

 • International Seeds Day

  € 17,00

  +€ 0,43 servicekosten

  Inclusief bezoek aan het museum en boek 'De Plantenjager uit Leningrad'

  € 17,00

  +€ 0,43 servicekosten

  0

  € 0,00

Totaal

€ 0,00

Deel dit event

bottom of page