top of page

vr 16 feb

|

Antwerpen

Feestelijke première kortfilm 'Teeltselectie? Een vak apart!'

Om het vakmanschap van teeltselectie in beeld te brengen, werkten ’t Grom, CAG en Bokrijk samen met een aantal boeren-vermeerderaars. Dit zijn Greet Lambrecht van Akelei in Schriek, Peter Bauwens van De Nieuwe Tuin in De Klinge, en vader Marc en zoon Bert Peeters van Vers & Gezond uit Leest.

Registratie is afgesloten
Andere evenementen bekijken
Feestelijke première kortfilm 'Teeltselectie? Een vak apart!'
Feestelijke première kortfilm 'Teeltselectie? Een vak apart!'

Tijd en locatie

16 feb 2024, 19:00 – 22:00

Antwerpen, De Gryspeerstraat 86, 2100 Antwerpen, België

Over het evenement

Première DOCU 'Teeltselectie? Een vak apart!' 

Teeltselectie gaat over het continu en onvermoeibaar verfijnen en verbeteren van het genetisch potentieel van gewassen. Een boer-vermeerderaar maakt een selectie van welke planten het best de zaden worden geoogst. Dat beslist hij of zij door te observeren, te meten en te wegen, kortom door de teelten van nabij op te volgen. Het vakmanschap van teeltselectie is immaterieel erfgoed. Dat levend houden, kan enkel door het steeds opnieuw te doen. Het gaat om telkens opnieuw uitzaaien en met het getrainde oog van de boer-vermeerderaar de planten voor het zaad te selecteren op de gewenste eigenschappen. Het is echt een stiel apart.

Om het vakmanschap van teeltselectie in beeld te brengen, werkten ’t Grom, CAG en Bokrijk samen met een aantal boeren-vermeerderaars. Dit zijn Greet Lambrecht van Akelei in Schriek, Peter Bauwens van De Nieuwe Tuin in De Klinge, en vader Marc en zoon Bert Peeters van Vers & Gezond uit Leest. Door het vakmanschap van teeltselectie samen met hen te documenteren ontstaat meer erfgoedbewustzijn bij de telers én bij een breder geïnteresseerd publiek, zoals moestuiniers of consumenten.

Kortom, vakmanschap leeft in de hoofden, handen en harten van vakmensen. Het is een passie, die vaak ook broodwinning betekent voor de betrokkenen en deel uitmaakt van het immaterieel erfgoed. Het is daarom van groot belang dat deze kennis en kunde die gisteren ontstond en vandaag doorleeft, duurzaam kan worden doorgegeven naar de toekomst.

Deel dit evenement

bottom of page