top of page

vr 20 okt

|

Sint-Katelijne-Waver

Erf & Heem presenteert: historicus Ward Adriaens "Verzet loont".

Registratie is afgesloten
Andere evenementen bekijken
Erf & Heem presenteert: historicus Ward Adriaens "Verzet loont".
Erf & Heem presenteert: historicus Ward Adriaens "Verzet loont".

Tijd en locatie

20 okt 2023, 20:00 – 21:30

Sint-Katelijne-Waver, Midzelen 25, 2860 Sint-Katelijne-Waver, België

Over het evenement

Geweld, is niets nieuws onder de zon. Soms ontwikkelt het zich tot de basis van een politiek systeem. Terreur, de schrik voor geweld, is het politiek instrument bij uitstel van tirannie, despotisme, absolutisme, kolonialisme, totalitarisme, jihadisme, fascisme, stalinisme... Gesteld voor een geweldsituatie zijn er meerdere invalshoeken mogelijk: er zijn daders, slachtoffers en omstaanders.

In 1940 importeert het Duitse leger hier een terroristisch regime dat al sinds 1933 zijn nut had bewezen in Duitsland. Men noemt het de Nieuwe Orde, fascisme, nazisme. Een regime dat wordt rechtgehouden door nooit verkozen oorlogsburgemeesters, Wehrmacht en Gestapo en hun gevangenissen, hun betaalde verklikkers, hun collaborerende milities … met als ultiem argument de folterkamers en executieoorden. Vanuit het perspectief van het slachtoffer zijn er meerdere overlevingsstrategieën: gehoorzaamheid, de politiek van het minste kwaad, individuele rebellie of ook georganiseerd verzet. 

Het georganiseerd Verzet tegen de Nieuwe Orde is waarschijnlijk het grootste burgerinitiatief uit onze vaderlandse geschiedenis. Het is zeker het duurst betaalde. Het is vrijwilligerswerk, amateurswerk. Toch staat het Belgisch Verzet eenmaal het zijn kinderziekten had overwonnen aan de top van het Europese verzet. 

Aan de hand van de casus van de dynamietroof van Balen-Wezel en van de bevrijding van de haven van Antwerpen toont historicus Ward Adriaens aan dat georganiseerd Verzet wel degelijk loonde en een beduidende rol speelde in het herstellen van de burgerlijke vrijheden in België.

Adriaens is historicus, auteur en stichtend directeur van het Joods museum van deportatie en verezet (Museum Kazerne Dossin).

Hij zorgt met zijn geschriften en voordrachten steeds voor een kritische kijk op de geschiedenis met een pleidooi voor vrijheid, gelijkheid en verbondenheid.

Sinds 2016 is Adriaens op rust.

Deze voordracht is gratis.

Meer info via Willy Van Hoof. T.: 015 31 10 84. E.: vanhoof.willy@telenet.be

Deel dit evenement

bottom of page