top of page

di 14 jun

|

't Grom

Breed infomoment broodcultuur in Vlaanderen

Naast frietkotcultuur, biercultuur vinden wij dat broodcultuur ook een plaatsje verdient op de Vlaamse Inventaris van Immaterieel Cultureel Erfgoed. Daarom zetten het Bakkerijmuseum en de broodcultuurraad in 2020 een traject op om de broodcultuur te laten erkennen. Ontdek er alles over!

Registratie is afgesloten
Andere evenementen bekijken
Breed infomoment broodcultuur in Vlaanderen
Breed infomoment broodcultuur in Vlaanderen

Tijd en locatie

14 jun 2022, 18:30 – 21:00

't Grom, Midzelen 25, 2860 Sint-Katelijne-Waver, Belgium

Over het evenement

Naast frietkotcultuur, biercultuur en heel wat tradities en  ambachten, vinden wij dat broodcultuur ook een plaatsje verdient op de Vlaamse Inventaris van Immaterieel Cultureel Erfgoed. Daarom zetten het Bakkerijmuseum en de broodcultuurraad in 2020 een traject op om de  broodcultuur te laten erkennen als erfgoed.

En dat doen we niet  alleen. Ook jij kan je steentje bijdragen! Via brede infomomenten willen  we jou en iedereen die brood & broodcultuur een warm hart toedraagt  betrekken bij dit traject.

In 2021 was er het eerste infomoment.  Dit jaar organiseren we opnieuw een breed infomoment, samen met de  broodcultuurraad en het CAG (Centrum voor agrarische geschiedenis). 

Het belooft  alweer een razend interessante avond te worden! We geven je die avond  een stand van zaken rond de erkenning van broodcultuur. Daarnaast  vertelt Bernard Lefèvre van het Nationaal Verbond van Frituristen over  hoe de erkenning van de Belgische Frietkotcultuur tot stand kwam.  Ongetwijfeld inspiratievol voor de erkenning van broodcultuur.  Vervolgens laten we jullie zelf aan het woord! In een brainstormoefening  zoeken we samen naar welke elementen van de broodcultuur belangrijk  zijn om door te geven aan toekomstige generaties en hoe we dit zullen doen.

Programma infomoment 

18u30: Ontvangst met drank en broodhapje

19u00: Welkom en voorstelling van ‘t Grom (Maarten Jacobs, museumdirecteur 't Grom)

19u20: Stand van zaken traject broodcultuur (Bakkerijmuseum Veurne en Centrum Agrarische Geschiedenis)

19u35:  Inspirerende getuigenis Bernard Lefèvre (Nationaal Verbond van  Frituristen) rond het erkenningstraject van de Belgische frietkotcultuur

20u00: Actie! Oefening met alle deelnemers in verschillende  groepjes.  Welke acties & prioriteiten moeten we ondernemen om de  broodcultuur in Vlaanderen te kunnen doorgeven aan de toekomstige  generaties?

21u00: Afsluiting infomoment

Voor wie? Voor alle broodliefhebbers! (Bakkers, hobbybakkers, broodconsumenten, zuurdesemfanaten, foodies...)

Hoe laat? Start om 19u, ontvangst vanaf 18u30.

Inschrijven? Inschrijven kan via dit inschrijvingsformulier: https://forms.gle/nRTpqNN7qDZc8Ka19

Inschrijven kan tot en met dinsdag 7 juni.

Belangrijk: Dit infomoment bouwt voort op het eerste infomoment. Was je er toen niet bij? Geen probleem!

Op  de projectpagina broodcultuur vind je het digitaal verslag terug van  het infomoment in 2021. Zo ben je weer helemaal mee:  https://www.bakkerijmuseum.be/nl/projecten/broodcultuur/

Op de  website Immaterieel Cultureel Erfgoed Vlaanderen kan je de definitie van  broodcultuur nalezen:  https://immaterieelerfgoed.be/nl/erfgoederen/broodcultuur

Deel dit evenement

bottom of page