top of page

zo 27 feb

|

't Grom

7e Zadenbeurs

Zondag 27 februari 2022 gooit ’t Grom de deuren open voor het nieuwe seizoen. En dat doet het enige groentemuseum van het land met alweer de zevende editie van haar zadenbeurs. Jawel, we zijn terug!

Inschrijvingen zijn afgesloten
Zie onze andere events
7e Zadenbeurs
7e Zadenbeurs

Tijd en locatie

27 feb 2022, 10:00 – 17:00 CET

't Grom, Midzelen 25, 2860 Sint-Katelijne-Waver, Belgium

Gasten

Over het evenement

Zondag 27 februari 2022 gooit ’t Grom de deuren open voor het nieuwe seizoen. En dat doet het enige groentemuseum van het land met alweer de zevende editie van haar zadenbeurs. Jawel, we zijn terug!

(zie hier helemaal onderaan voor de geldende coronamaatregelen)

En met voor de allereerste keer een volledig Belgische line-up. De standhouders op de 7e Zadenbeurs komen allemaal  uit eigen land en hebben allemaal hun eigen specialiteit. Het belooft een gevarieerde beurs te worden met voor iedereen wel wat te ontdekken. Tussendoor zet je je voor een boeiend en internationaal programma met filmpremières en boekvoorstellingen in onze Veilingzaal.  Het overzicht van standhouders en programma vind je hier onderaan.

De keuken:

Wie daar daar honger of dorst van krijgt, trekt naar het Kookeiland. Daar worden echte Kempense boekweitpannenkoeken gebakken met een bijzondere boekweit. Speciaal voor de zadenbeurs liet 't Grom grofmeel malen door de Straalmolen in Olmen. En dat van de bijna verloren gegane Brabantse grijze zandboekweit. Een boekweit die speciaal aangepast was aan de zandstreken van de Kempen en nu weer terug als superfood. Helemaal super als je 'm dan nog 's afwerkt met dubbelflipstroop van de Nationale Boomgaardenstichting. Dubbelflip is een perensoort die vroeger bij veel Antwerpse hoeven te vinden was en ook in de boomgaard van 't Grom staat er een prachtig exemplaar. Op weg naar die boomgaard vind je het bakhuis. Tijdens de zadenbeurs wordt die ingepalmd door de pop-up van lokale microbakkerij Serafine. In hun ambachtelijke broden proef je de oeroude baktraditie. En dat brood serveren we bij onze dagsoep met groentjes van Gebroeders Vercammen uit Lier.

Ook uit die boomgaard komen onze sapjes van appelen die we zelf oogsten en die ter plaatse geperst werden door de Nationale Boomgaardenstichting. Geen zin in een sapje, dan is er Ordal, zuiver water recht uit de Kempische bodems in Ranst. En wie niet 'Tournée Minéralt' die kan zich tegoed doen aan een Oude Gueuze uit het Pajottenland van brouwerij 3 Fonteinen. Supertoepasselijk, want deze brouwerij wil de oude Brabantse graansoorten doen herleven!

Op het programma:

1. Mme ZsaZsa 'Zaaigoed' - 10u tot 16u - Kookeiland

De standhouders stelen natuurlijk de show op de 7e Zadenbeurs, maar ze krijgen ook nog ’s het gezelschap van een heuse ere-gast. De enige echte Mme Zsa Zsa stelt er de ganse dag haar nieuwste boek voor, ‘Zaaigoed’. Tuinieren met zo weinig mogelijk inspanning en zoveel mogelijk opbrengst, dat is de filosofie van Mme Zsazsa. Een jaar lang uit je moestuin kunnen eten en tóch voldoende tijd hebben om met een theetje en een boekje in de zon of de serre te zitten, het is geen utopie. In ‘Zaaigoed’ deelt Zsazsa haar zorgvuldig opgebouwde kennis en ervaring voor een vruchtbare moestuin. Haar boeken zijn te koop op de Zadenbeurs tijdens een unieke signeersessie aan ons Kookeiland. Wegens corona kon Kim Leysen aka Mme Zsazsa namelijk nog niet veel de baan op gaan met haar nieuwste worp. Nu dus wel.

2. Louise Fresco 'De Plantenjager uit Leningrad' - 10u30 - Veilingzaal

Read & see! Daarom ook nog een boek- en videovoorstelling. Afgelopen najaar bracht Louise Fresco haar deels fictieve biografie uit over het leven en werk van de Russische botanicus Nikolaj Vavilov aka 'De Plantenjager uit Leningrad'. De jonge Vavilov, raakt in de  onherbergzame valleien van Centraal-Azië gefascineerd door wilde tarwe.  De sleutel tot verbetering van de landbouw, vooral voor de arme  Russische boeren, ligt in zijn baanbrekende idee van kruisingen met  wilde exemplaren. Op vijf continenten jaagt Vavilov op planten om de  grootste collectie zaden ter wereld op te bouwen. Speciaal tijdens de zadenbeurs vertonen we een Tedtalk die Louise Fresco over Vavilov hield. Maarten Jacobs, directeur-conservator van 't Grom, doet het voorwoord en na afloop kunnen de aanwezigen het boek 'De Plantenjager uit Leningrad' kopen aan 10% korting op de winkelprijs.

3. El Celler de Can Roca 'Seeds for the Future' - 11u30 - Veilingzaal

Het regent Belgische premières. In onze filmzaal vertonen we 's ochtends de documentaire 'Seeds for the Future' van het wereldberoemde Catalaanse restaurant El Celler de Can Roca. De gebroeders Roca behoren al meer dan 10 jaar tot de top 3 van beste restaurants ter wereld. Ze staan bekend voor hun traditionele Catalaanse keuken die ze in een actuele versie vertalen. De afgelopen jaren begonnen ze zich te interesseren voor verloren smaken en gewassen. Hun avontuurlijke zoektocht wordt met passie uit de doeken gedaan in 'Seeds for the Future'. Ze houden er een pleidooi voor agrobiodiversiteit en duurzame gastronomie. Een must-see!

4. New York Botanical Garden 'Cultivating diversity from seed to table' - 15u - Veilingzaal

De namiddag sluiten we af met een prachtige kruisbestuiving van de New York Botanical Garden. Hilde Orye, onze artist in residence, brengt het voorwoord bij de online lezing 'Cultivating diversity from seed to table'. Drie vooraanstaande experts komen hierin samen om te vieren hoe koks, kunstenaars en plantenveredelaars diversiteit in de planten die we eten kunnen bevorderen. De sprekers zijn professor biologie Michael Mazouerk, topchef Dan Barber en Carol Woodin, bestuurder van de American Society of Botanical Artists (ASBA). Hun kruisbestuiving is geïnspireerd door de levensechte schilderijen van gewassen en hun wilde verwanten in de triënnale Abundant Future: Cultivating Diversity in Garden, Farm, and Field.

Een overzicht van de standhouders:

Vitale Rassen is een VZW voor en door biologische boeren en  (moes)tuinders met een hart voor zaadvaste, vitale groenterassen en de  eigen zaadvermeerdering hiervan. Zij gaan voor kwalitatieve biologische  zaden en leggen de selectie terug in boerenhanden. Hun boeren-vermeerderaars komen uit de provincies Henegouwen, Oost-Vlaanderen, Antwerpen en Limburg.

KWEEK aka Heleen Calcoen helpt u met het kiezen van de juiste rassen die in ons Belgische klimaat en in jouw specifieke tuinsituatie prima resultaten opleveren. Vind aansluiting bij één van deze vier tuiniersprofielen: the city gardener, the suburb gardener, the greenhouse gardener en the flower gardener en start voorbereid aan het seizoen met heldere moestuintips. Ter gelegenheid presenteert biologische kwekerij KWEEK ook een bijzondere selectie van Italiaanse rassen. In het voorjaar kun je op de grote plantenbeurzen (Kalmthout, Beervelde & Hex) ook bij KWEEK terecht voor plantgoed van groenten, kruiden en bloemen.

Badskin's Garden is een familiebedrijf, gerund door Anne Vanderroost uit het Vlaams-Brabantse Bever die een passie heeft voor het kweken en verkopen van tomaten- en paprikazaden en -planten. Ze heeft een groot netwerk van veredelings- en teeltcollega's waardoor ze moeilijk te vinden variëteiten over de hele wereld kan aanbieden. Van mild tot super hot! 

SILENE uit Mechelen is een kleinschalige kwekerij van bijzondere één- en  tweejarige planten met de klemtoon op een eigenzinnig, niet-alledaags  assortiment. Anne Adriaensen wil u bekoren met de pretentieloze charme van de  ouderwetse bloemen uit de tuinen van onze grootouders. Of ze helpt u bloembakken vullen op een creatieve manier met nieuwe en  ongewone planten uit alle delen van de wereld.

Ecohoeve  ‘Den Oude Kastanje’ uit Herselt in de Zuiderkempen is gespecialiseerd in het kweken van bijzondere en  vergeten groenten, kruiden en kleinfruit. Op een kleinschalige en  ecologisch verantwoorde manier kweken Maarten en Lotte minder courante groenten die  absoluut een plaats verdienen in je moestuin en op je bord. Ze zijn gespecialiseerd in zoete aardappelen en andere eetbare knol- en wortelgewassen uit voornamelijk Midden- en Zuid-Amerika.

De Woudezel, een uitzondering op de regel, brengt meerjarige planten naar de zadenbeurs. Naast planten- en bessenverkoop zet De Woudezel zich in op educatief, sociaal, spiritueel en ecologisch vlak. In het West-Vlaamse Houthulst legde Diderik Claerebout een voedselbos aan dat veelbezocht wordt. Hij adviseert hoe je eigen eetbare bostuin te starten.

_______________________________________________________________

_______________________________________________________________

CORONA-MAATREGELEN

 1. vanaf 18/02 geldt code oranje volgens de coronabarometer
 2. voor dynamische evenementen in de binnenruimte houdt dit in: CST is verplicht, of optioneel een snelle allergeentest bekomen bij een dokter, apotheker of testcentrum. Het mondmasker is niet verplicht, maar aan te raden.
 3. aan onze bezoekers vragen we deze regels even strikt op te volgen. 
 4. om piekmomenten op de beursvloer (550m²) te vermijden, adviseren we deze tijdens de traditioneel rustigere uren te bezoeken. Dat is van 12u tot 13u en 15u tot 17u. Geen paniek, onze standhouders hebben een ruime voorraad bij, de standen zijn steeds goed gevuld.
 5. op piekmomenten zetten we ramen en deuren open; de luchtventilatie staat continu aan
 6. handgel en -zeep is voorzien.
 7. indien de beurs omwille van de geldende maatregelen niet kan doorgaan, worden de tickets terugbetaald uitgezonderd de reservatiekosten.

Tickets

 • 7e Zadenbeurs 2022

  € 5,00
  +€ 0,13 servicekosten
  Verkoop geëindigd op
 • 7e Zadenbeurs 2022 (-18 jaar)

  Kinderen en jongeren zijn de eigenaars van morgen. Zij hebben recht op een gratis inkomticket.

  € 0,00
  Verkoop geëindigd op

Totaal

€ 0,00

Deel dit evenement

bottom of page