top of page

DE

MIDZEELHOEVE

Staatssecretaris Rika De Backer opent samen met burgemeester Van Dessel de gerestaureerde

HET MUSEUM

Vroege grond

’t Grom is het museum van de Groentestreek, van Aartselaar tot Rotselaar en van Zemst tot Ranst. Gevoed door de twee Neten, Dijle, Demer en Rupel is deze streek altijd vruchtbare grond gebleken. Dit rivierenland met zijn klei- en leembodems is en was ideaal voor de tuinbouw. En met de nabijheid van grote steden als Antwerpen, Mechelen en Brussel was de snelle afzet verzekerd.

 

Geen wonder dat de Groentestreek al 150 jaar de bakermat is voor heel wat individuele pioniers en hun innovaties in de groenteteelt. Van de ontdekker van het witloof, over de uitvinder van preiponsmachine, tot de bedenker van biologische bestuiving.

 

De roem van de streek groeide met de oprichting en het werk van instellingen als onder andere de tuinbouwschool van Vilvoorde, de Mechelse veilingen, het Proefstation voor de Groenteteelt, of de allereerste Belgische biotelersorganisatie Belbior.

In het hart van de regio ligt het tuindersdorp Sint-Katelijne-Waver. Daar brengt het openluchtmuseum een ode aan de durf en het succes van pioniers en telers in de tuinbouw, Het museum opent het de ogen voor de complexiteit en samenhang van onze groenteteelt, van de grond tot in de mond, van geografie tot genetica.

DE COLLECTIE(S)

trends & klassiekers

’t Grom behandelt haar tuinbouwerfgoed en -collectie als een dynamisch en gevariëerd geheel. Noem het gerust een ecosysteem. Het museum durft vanuit verschillende invalshoeken aan de slag te gaan om een hedendaags verhaal te brengen.

 

Zo verkennen we nieuwe wegen. Van oude tuinbouwtuigen over boek- en beeldarchief tot streekgebonden telersvariëteiten en traditioneel vakmanschap.

Ferraris 1771-1778 (3)_edited.jpg
Midzeelhoeves circa 1960_edited.jpg
bottom of page