top of page

DE COLLECTIE(S)

VAN STOF TOT STOF

LEVEND & IMMATERIEEL ERFGOED

tussen natuur en ambacht

Levend erfgoed is een verzamelnaam voor alle rassen en variëteiten van planten en dieren die over verschillende generaties heen vorm kregen door menselijke of natuurlijke selectie of door beide mechanismen. Noem ze gerust onze historische agrobiodiversiteit. 't Grom bewaart én vermeerdert oude groentevariëteiten in een zadencollectie bij 5°C en in de grond van de museumtuinen. Van hele lokale soorten als de tomaat Roem van Mechelen tot het Brussels grondwitloof. Rond deze historische agrobiodiversiteit bouwt het museum een netwerk op van hobbytuiniers, professionele telers, boeren en onderzoeksinstellingen. In de hoop ook de consument warm te krijgen voor het behoud van al dit levend erfgoed.

't Grom staat voor participatie, op alle vlakken. Met uiteenlopende spelers houden we het tuinbouwverleden levend. Binnen en buiten de erfgoedsector. Zo dragen we zorg voor het immateriëel cultureel erfgoed: ons traditioneel vakmanschap en de oerkennis die zoveel mannen en vrouwen koesteren. Het museum biedt hen ruimte om op te vullen en tijd om in te plannen. Van zaadteelt, over kruidenkennis tot botanisch tekenen. We schrappen beleving uit ons woordenboek en gaan volop voor ervaring en ervaringsgericht leren. Tot slot gaat het museum op zoek naar onverwachte partners, we staan open voor de verrassing. Nobele onbekenden in de schijnwerpers zetten, daar draait het om.

ROEREND CULTUREEL ERFGOED

metaal, hout, papier

Van planthout en preipinnen tot mesthaken en motoculteurs. Het museum van de groentestreek ontstond uit een ruime collectie van antiek tuinbouwalaam, gereedschap dat over generaties lang nauwelijks van vorm of functie veranderde. Vandaag telt 't Grom een unieke collectie werktuigen uit hout en ijzer die heel specifiek zijn voor de tuinbouw en groenteteelt. Stukken die je nergens anders zal zien.

Van de grond tot in de mond, dat is al jarenlang het motto van ons museum. Daarom verzamelt en toont 't Grom opa's en oma's keukengerief. Toen er nog gekookt en gebrouwen werd met flink wat handenarbeid. Hakken, roeren, kloppen en stoempen. Zo ging dat.

Tot slot is er de bibliotheek, een bijzondere verzameling handboeken en tuinbouwtijdschriften van honderd jaar en ouder. Onderzoek naar deze stukken geeft een fantastische tijdlijn van de modernisering trends in onze tuinbouw en eetcultuur. Aangevuld met foto's, prenten en dia's komt deze evolutie zo tot leven. Een ding weten we zeker, alles komt terug.

De collecties fysiek of online raadplegen kan via onderstaande knoppen. We verwelkomen je graag op afspraak in onze bibliotheek voor onderzoek allerhande.

ONDERZOEK

't Grom durft vanuit verschillende invalshoeken aan de slag te gaan om een hedendaags verhaal te brengen.

 

Zo verkennen we nieuwe wegen. Van oude tuinbouwtuigen over boek- en beeldarchief tot streekgebonden telersvariëteiten en traditioneel vakmanschap.

En dat levert al eens interessant onderzoek op.

Stagiairs Thia & Dirk (UGent & CVO Brussel).jpg
bottom of page