scholen

Kinderen en jongeren zijn van harte welkom in ’t Grom. Het museum, onze tuinen en keuken bieden heel wat mogelijkheden voor klasbezoeken. Thematische rondleidingen en kookworkshops geven leerlingen de kans om zich onder te dompelen in de wereld van tuinbouwerfgoed, tuinieren, groenten en gezonde voeding.

 

De keuzerondleiding zijn toegankelijk voor alle leeftijden van het basisonderwijs.

 
Keuzerondleidingen voor basis onderwijs
 

1 KLASSIEKE RONDLEIDING

In onze permanente tentoonstelling duiken de kinderen onder de grond waar groenten groeien. Bij mooi weer wandelen we door de tuinen en kijken we wat de verschillende seizoenen ons te bieden hebben. In onze authentieke serres komen ze te weten hoe zaden groeien en planten ze zelf een zaadje.

2 LEKKER GEZOND MET GROENTEN

Gezonde voeding en groenten gaan hand in hand. Tijdens deze rondleiding bekijken we de actieve voedingsdriehoek als een advies voor een gezonde levensstijl, doen we een smaaktest en duiken we in onze permanente tentoonstelling om te kijken waar die groenten nu eigenlijk vandaan komen.

 

3 GROND VOOR GROENTEN

Groenten komen uit de grond en dit bekijken we eens van dichter bij. Er zijn verschillende soorten grond en bodems. Kunnen tomaten groeien in de woestijn of groeien er cactussen in het bos? We ontdekken wat er in de grond zit en wat groenten hiervan goed kunnen gebruiken.Bij redelijk weer gaan we zelf aan de slag in de tuin van ’t Grom met gereedschap van vroeger en nu.

 

Rondleidingen voor secundair onderwijs 

KLASSIEKE RONDLEIDING

Onze gids vertelt je tijdens de klassieke rondleiding meer over de keukengeschiedenis, over het bewaren van groenten, over de uitvinding van het conservenblik en over vergeten groenten. Achterhaal welke zintuigen je smaak bepalen en sta stil bij de promotie van groenten door de jaren heen. In de museumtuinen leer je meer over de typische serres uit de streek, de 'beddencultuur', enkele historische tuinen, een insectenhotel, een bijenhal,... De gids vertelt je meer over de architectuur van en het leven op de twee 18de eeuwse Midzeelhoeves.

Deze rondleiding kan je hier reserveren.

 

TIP! Maak er een volle dag in de groentestreek van en combineer je rondleiding aan 't Grom met een bezoek aan een van onze partners hieronder. 't Grom stelt gratis ruimte ter beschikking voor een brooddozenlunch op de middag.

BEZOEK AAN HET PROEFSTATION VOOR DE GROENTETEELT

Een belangrijke taak van het Proefstation is de consument te informeren over de hedendaagse tuinbouw. Hiertoe stelt het Proefstation haar deuren open voor groepen.  Onder leiding van een ervaren gids of het personeel van het Proefstation brengt u een bezoek aan de serres en de proefvelden. Zo komt u meer te weten over de actuele en nieuwste teeltsystemen voor de openluchtteelten en de teelten in de serres .. een ware ontdekkingstocht!

Een rondleiding duurt ongeveer 90 minuten en kost €78 (incl. BTW) voor 1 gids voor een groep van 15 tot 25 à 30 personen. Reservatie voor groepen is mogelijk via de Toerisme Sint-Katelijne-Waver.

BEZOEK AAN DE MECHELSE VEILING

Op BelOrta gonst het van de activiteit. Het personeel behandelt soms tot 4.000 ton groenten en fruit per verkoopdag. Het loont dan ook de moeite om de grootste coöperatieve veiling van Europa te bezoeken. Onze ervaren bedrijfsgids vertelt je meer over de geschiedenis van het veilingwezen en van BelOrta in het bijzonder. Je leert hoe het veilingsysteem werkt,  volgt het traject dat de groenten en fruit afleggen van de producent tot in jouw plaatselijke supermarkt en maakt persoonlijk de verkoopactiviteiten aan de veilingklok(ken) mee.

Een rondleiding duurt ongeveer 90 minuten en kost €87 voor 1 gids voor een groep van 15 tot 25 personen. Reservatie voor groepen is mogelijk via BelOrta.

BEZOEK AAN PAPRIKAKWEKERIJ ALGOET

Tijdens een bezoek aan de paprikakwekerij Algoet vertellen Didier en Sabine gepassioneerd over de veelzijdigheid van de paprikateelt. Volg het groeiproces op de voet tijdens een rondleiding door de serres op 2,2 ha en ontdek hoe warmtekrachtkoppeling werkt.

 

De rondleiding duurt 60 minuten en aansluitend is er mogelijkheid om een verwarmend kopje paprikasoep te nuttigen. Kostprijs is €25 per groep, €1,5 per paprikasoep per persoon.

De dienst Toerisme Sint-Katelijne-Waver regelt graag uw bezoek.

Praktisch 

Belangrijk

We nemen voorlopig geen reservaties mét kookworkshop aan. U kan wel nog reserveren voor een bezoek met gids maar zonder kookatelier. Of u bezoekt 't Grom zelfstandig in groep.

 

RONDLEIDING

€75 PER GROEP

(max. 22 personen/groep, max. 2 groepen)

€3,5 INKOM PER PERSOON

(exclusief begeleiding)

DUUR | 1,5-2U

GRATIS NAAR HET MUSEUM

Via Cultuurkuur en MOS reis je gratis met De Lijn.

En met een dynamoPROJECT kan je tot €2.000 aanvragen voor een samenwerkingsverband met 't Grom.

© 2015 vzw Midzeelhoeve, 't Grom

Midzelen 25a, 2860 Sint-Katelijne-Waver                  Ondernemingsnummer: 0478.043.417