roem & glorie

't Grom promoot het duurzaam gebruik en behoud van streekgebonden groentevariëteiten door kwekers en consumenten. Deze telersvariëteiten zijn enorm kostbaar. Dat vindt ook de Vlaamse overheid die mee haar handtekening zette onder het ‘Treaty on Plant Genetic Resources for Food and Agriculture’ van het Wereldvoedselagentschap van de VN.

​

En dat de Verenigde Naties veel belang hechten aan agrobiodiversiteit staat duidelijk in de klimaatdoelstellingen waar we ons allemaal achter moeten scharen om de wereld leefbaar te houden. Zo schrijft de VN onder het thema ‘Honger’ van de Sustainable Development Goals (SDG’s) dat we tegen 2020 de genetische diversiteit van zaden en cultuurgewassen in stand moeten houden. Samen met de daaraan gekoppelde traditionele kennis van boeren en tuinders.

 

't Grom lanceert daarom Roem & Glorie, een bewustmakingscampagne waarbij we potentiële klanten naar lokale boeren willen toeleiden. En dat daar in deze gekke tijden veel vraag naar is, bleek het afgelopen voorjaar maar al te goed.

 

We houden nog even geheim wat je allemaal kan verwachten, week na week zullen we iets meer nieuws lossen. Lees hier wat we je al kunnen vertellen.

 

Ten eerste.

Alle (betalende) museumbezoekers schenken we een gratis retro-poster van het gerenommeerde zadenhuis Vilmorin-Andrieux. Met prachtige afbeeldingen van soms groentevariëteiten die nu verdwenen zijn. Ideaal om in je keuken te hangen. Of in je living zelfs. Let wel, zolang de voorraad strekt! De posters ter waarde van circa €25 zijn op A2-formaat (42 op 60cm) en maken een mooie indruk in je keuken. Of waar je ze ook wil hangen. Zolang de voorraad strekt!

Het Franse bedrijf Vilmorin-Andrieux & Cie ontstond in de 18e eeuw door de samenwerking van Philippe Victoire de Vilmorin – een kenner en handelaar in graan en planten – en zijn schoonvader Pierre Andrieux, de botanicus van de koning. Tegen het midden van de 19e eeuw werd het bedrijf het belangrijkste in de wereld op het gebied van zaden, actief in productie, handel en wetenschappelijke vooruitgang. Tussen 1850 en 1895 publiceerde het bedrijf tientallen kleurplaten met daarop de verschillende variëteiten die ze te koop hadden. Een aantal van die variëteiten zijn nu helaas weer verdwenen, samen met hun belang voor de agrobiodiversiteit. Gelukkig zijn er nu nog de botanisch perfecte prenten als herinnering hieraan. Allicht de mooiste reclameprenten ooit.

 

Ten tweede.

Speciaal voor alle expo's en activiteiten van Roem & Glorie drukten we nagelnieuwe inkomtickets. Een mooi aandenken en hebbeding voor al wie dit jaar langs 't Grom passeert.

Ten derde.

Kunst in de groentetuin! Onze museumtuinen zijn vanaf nu versierd met details van barokke en laat-renaissance schilderijen waarop groenten en fruit figureren. Verspreid over acht grote banners doorheen de tuinen ontdekken we de groenten van honderden jaren geleden. En die zien er niet altijd uit zoals ze nu in onze winkelkar liggen, maar met andere vormen en andere kleuren. Wandel door de rijkelijke tuinen van 't Grom en probeer zelf  de verre voorouders van bijvoorbeeld de wortel te ontdekken.

Geïnspireerd door het project Spot the Carrot van David Vergauwen (kunsthistoricus) en Ive De Smet (Bioloog VIB-UGent) gingen we op zoek naar oude meesters die groenten en fruit in hun schilderijen een hoofdrol gaven. De twee wetenschappers willen achterhalen hoe vruchten in de loop der tijden geëvolueerd zijn. En ze mochten dat ook al 's uitleggen in het journaal en op de radio.

 

Historische afbeeldingen van fruit, groenten en graan kunnen ons heel wat wijzer maken over plantenevolutie en –ecologie. Ive De Smet en David Vergauwen brengen hun vrije tijd vaak door in kunstmusea, en tijdens één van die bezoeken besloten ze hun passies voor kunst en plantengenetica te combineren. Die combinatie ligt op het eerste zicht weinig voor de hand, maar het bleek een unieke manier te zijn om meer te leren over de evolutie van planten. Ze begonnen de afbeeldingen van planten op schilderijen te bestuderen, vergeleken hun bevindingen met de genetische veranderingen die deze gewassen ondergingen tijdens de laatste eeuwen, en konden op die manier reeds de evolutie van de wortel en tarwe onder de loep nemen. De resultaten van dit onderzoek zijn al te lezen in de wetenschappelijke tijdschriften Trends in Plant Science en Current Biology.

Het project Roem & Glorie komt tot stand met de steun van de dienst landbouw en platteland van de provincie Antwerpen.

© 2015 vzw Midzeelhoeve, 't Grom

Midzelen 25a, 2860 Sint-Katelijne-Waver                  Ondernemingsnummer: 0478.043.417