ICE, immaterieel  cultureel erfgoed

Deels bewust, deels per toeval en deels noodgedwongen zette ’t Grom haar doe-opdracht om in een eigenzinnige participatievisie waarvan immaterieel cultureel erfgoed de motor is. En deze aanpak paste het museum ondertussen al op verschillende thema’s toe, steeds met succes. Immaterieel cultureel erfgoed - traditionele vaardigheden, ambachten en vakmanschap - was daarbij steeds de uitvalsbasis en geeft de meest vruchtbare resultaten. Een dubbelslag dus, want als museum veranderen we twee 'lastige' thema’s, ICE én participatie, in een grote gangmaker. 

 

De tweet ‘When safeguarding ICH, the widest possible participation and active involvement of CGIs is the right thing to do.’ overtuigde ons museum ervan om verder op deze visie in te zetten en waar mogelijk externe partners aan te trekken.

 

Die visie bouwden we als volgt uit. Ten eerste heeft ’t Grom het doel om een regionaal museum te zijn voor de hele Mechelse groentestreek en zelfs Vlaanderen. Daarom moet het museum in de eerste plaats ingebed zijn in de lokale gemeenschap. Ten tweede wil ’t Grom een doe-museum zijn op alle vlakken. We schrappen beleving uit ons woordenboek en gaan volop voor ervaring en ervaringsgericht leren. Ten derde moet de kassa op het einde van de dag kloppen. ’t Grom zet enkel in op acties die geld in het laatje brengen. (Wie hier de wenkbrauwen fronst, raden we zeker aan verder te lezen.) Ten vierde bewaken we op ’t Grom de draagkracht van het eigen team. We kunnen niet alles zelf en we weten niet alles. Ten vijfde gaat het museum op zoek naar onverwachte partners, we staan open voor de verrassing. We rekenen erop dat voor alles wat we zelf niet kunnen er nobele onbekenden rondlopen die maar wat graag een podium willen krijgen. Anderen in de schijnwerpers zetten, daar draait het om. Ten zesde, we maken duidelijke afspraken. Iedereen krijgt zijn of haar vrijheid én verantwoordelijkheid. ’t Grom blijft ons eigen huis maar we maken de nodige ruimte waarbinnen externe partners tot hun recht kunnen komen.

Praktijkvoorbeelden van deze visie zijn de hoevebroodworkshops in het oude bakhuis door Broodnodig.be, het jaarlijkse Zomerland rijden met boeren Jef & Dirk, de cursus Botanisch Tekenen met kunstenares Hilde Orye, de cursus Doe de Dodoens ism de Vlaamse Herboristen Vereniging, en de Zadenbeurs als seizoensopener waarbij we plaats geven aan verdelers van erfgoedrassen uit binnen- en buitenland.

© 2015 vzw Midzeelhoeve, 't Grom

Midzelen 25a, 2860 Sint-Katelijne-Waver                  Ondernemingsnummer: 0478.043.417