top of page

di 21 feb

|

't Grom

EXPO 'Kameroen, Afrika in één land' Belinda Mets

gratis te bezoeken tijdens de openingsuren in de expogangen // zonder ticket // met de steun van de gemeente Sint-Katelijne-Waver

Tickets zijn niet te koop
Andere evenementen bekijken
EXPO 'Kameroen, Afrika in één land' Belinda Mets
EXPO 'Kameroen, Afrika in één land' Belinda Mets

Tijd en locatie

21 feb 2023, 12:00 – 31 aug 2023, 16:00

't Grom, Midzelen 25, 2860 Sint-Katelijne-Waver, Belgium

Over het evenement

met de steun van de gemeente Sint-Katelijne-Waver

Na een aantal (vooral natuur-) reizen over de ganse wereld, maakte Belinda Mets voor het eerst kennis met Kameroen, via de groepsreizen van vzw Origo, in 2011 en 2013. Sindsdien bezocht ze het land vele keren en maakte fotoreportages van haar reizen. Uit deze reportages selecteerden Belinda en 't Grom een reeks foto's die de diversiteit van de land- en tuinbouw van Kameroen in beeld brengen. Van het veld over de verwerking en het transport tot op de markt en in de keuken.

Belinda Mets vertelt: "In februari 2014 verbleef ik in een afgelegen dorpje Mekom, diep in het zuidelijke regenwoud van Kameroen en vergezelde een jonge moeder met haar zoontje Prince naar Centre de Santé in het dorpje Soumou en zo maakt ik kennis met het personeel aldaar. Het zoontje leed aan malaria en er was toen geen goede medicatie voorhanden... Na die reis begon ik thuis de nodige contacten te leggen en hiermee was het project “Aid For Soumou” (of A4S) gestart. Sinds dan bezorg ik elk jaar medicatie en medisch materiaal aan het kleine lokale ziekenhuis.

Sinds einde 2014 ben ik tevens reisbegeleidster voor Kameroen (vrijwilligster), een taak die ik met veel enthousiasme uitvoer. Deze set van foto's werd gemaakt tijdens de eerste groepsreizen en geeft een algemeen beeld van het nog vrij onbekende Kameroen, dat toch veel te bieden heeft voor de meer avontuurlijke reiziger.

Kameroen is heel gevarieerd qua natuur, cultuur en bevolkingsgroepen :

Je vindt er regenwoud in het zuiden tot woestijnlandschappen in het verre noorden. Het heeft een nog actieve vulkaan, vele meren, watervallen en rivieren, bergketens en rotsformaties. Het bezit ongeveer 400 km kustlijn. Het land bezit verschillende parken waar je primaten, reuze-elanden, giraffen etc kan gaan observeren.

Er leven nog authentieke stammen : Baka pygmeeën in het zuiden, Bororo en Komas stammen in het noorden. Er zijn ook nog nomadische stammen die rondtrekken met hun 'zebus'. Het land bezit talrijke chefferieen over het ganse grondgebied en moslims, christenen en animisten leven er samen. De lokale markten ginds zijn een goede gelegenheid om met de verschillende bevolkingsgroepen in aanraking te komen.

Ook op gebied van landbouw gewassen vinden we een heel gamma : bananen, maniok, maïs, macabo, yam, aardappel. Daarnaast ook pindanoten, thee, koffie, cacao, palmolie, rubberbomen, rietsuiker, witte peper en katoen. Qua fruit vind je er ananas, watermeloen, mango, appelsienen, advocaat. Andere groenten : ajuin, tomaten, boontjes, knoflook, ...

Van het sap van (oude) palmbomen maken ze een lokaal bier en het wordt ook verder gedistilleerd tot een sterke drank.

Kameroen wordt terecht 'Afrika in één land' genoemd."

Deel dit evenement

bottom of page