den botanique

Sinds 2016 zet 't Grom in op de nobele kunst van het vakkundig botanisch tekenen en of aquarellen. Deze stiel is eeuwenoud en stond mee aan de wieg van de moderne geneeskunde. Denk maar aan de prachtige platen die te vinden zijn in het Cruydeboeck van de Mechelse geneesheer Rembert Dodoens. Deze illustraties werden door die andere Mechelaar Pieter Van der Borcht de Oude overgetekend op houtblokken om gedrukt te worden bij drukkerij Plantin&Moretus. En laten we ook niet die andere bekende Belg vergeten, Pierre-Joseph Redouté (1759-1840). Deze schilder en plantkundige uit Saint Hubert werkte zich op tot hofartiest bij de Franse koningin Marie-Antoinette en is nog steeds wereldvermaard.

Samen met Hilde Orye organiseert 't Grom jaarlijks enkele cursussen om dit vakmanschap levend te houden én omdat we beiden dromen van een groeiend netwerk van Belgische botanisch kunstenaars. Een beetje te vergelijken met de Vereniging Botanische Kunstenaars Nederland.

Daarom zet 't Grom in 2019 nog een stap verder in het opzetten en ondersteunen van zo'n netwerk, of wie weet ooit een echte vereniging. En wel zo.

Wie minstens 2 cursussen volgde bij Hilde Orye (op 't Grom of elders): 

  • kan botanisch vrijwilliger worden op ’t Grom

  • om zo in groep verder te werken aan zijn, haar of elkaars vaardigheden

  • in de maanden dat er geen cursussen botanisch tekenen/aquarellen zijn op ’t Grom

  • telkens weer op woensdagvoormiddag

  • waarbij 't Grom haar zaal ter beschikking stelt

  • op voorwaarde dat zoveel mogelijk gebruik gemaakt wordt van het plantmateriaal uit onze eigen tuinen

  • en op voorwaarde is dat de gemaakte eindwerkjes in de collectie van ’t Grom belanden

  • met als tegenprestatie dat 't Grom deze werkjes tegen hoge resolutie inscant en afdrukt op een professionele EPSON Scanner V800 Photo.

  • met tot slot de mogelijkheid om alle stukken tentoon te stellen in de pandgangen of te publiceren op een speciale webpagina van 't Grom.

En voor dit alles gaat een nieuwe werkgroep aan de slag onder de welluidende naam 'Den Botanique'.

Wie zich geroepen voelt om zich hierbij aan te sluiten en mee aan de kar te trekken van een nieuwe beweging, geeft gewoonweg een seintje op info@tgrom.be of 015 31 50 55.

© 2015 vzw Midzeelhoeve, 't Grom

Midzelen 25a, 2860 Sint-Katelijne-Waver                  Ondernemingsnummer: 0478.043.417