alaam

't Grom doet o.a. beroep op de prachtige collectie van de heemkring Erf & Heem. Deze bestaat uit heemkundige voorwerpen die hun oorsprong vinden in de land- en tuinbouw van de groentestreek rond Mechelen. Een aantal van deze stukken zijn in deze streek ontstaan of uitgevonden zoals bijvoorbeeld de preipons en de ezel of kat.

​

Door de jaren verzamelde 't Grom ook relevante tuinbouwwerktuigen uit andere regio's. Zo stelden we de toekomst zeker van objecten uit de West-Vlaamse collecties Leiedal, Heuvelland en Waregem; van het Vlaams-Brabantse Witloofmuseum in Kampenhout; van de Brusselse Boerkozenbond; en van de sierteeltregio in de Antwerpse zuidrand. Zo groeit 't Grom stilaan uit tot het tuinbouwmuseum van Vlaanderen.

 

Een deel van deze collectie staat opgesteld in de vaste opstelling van het museum. Uiteraard herbergen onze depotruimtes veel meer en worden deze objecten tijdens tijdelijke tentoonstellingen of bruiklenen boven gehaald.

 

't Grom krijgt regelmatig nieuwe items voor haar collectie of gaat zelf actief op zoek naar ontbrekende zaken.

 

Heb je ook een voorwerp of document dat een interessante aanvulling kan zijn voor de geschiedenis van groenten en de groenteteelt in Vlaanderen? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

 

Eind 2016 gaf 't Grom de eerste aanzet voor een digitalisering van haar collectie. De eerste resultaten staan reeds online en zijn hier te bekijken. Niet elke object is al beschreven, kom daarom zeker vaak terug om te zien welke nieuwe informatie is toegevoegd.

 

© 2015 vzw Midzeelhoeve, 't Grom

Midzelen 25a, 2860 Sint-Katelijne-Waver                  Ondernemingsnummer: 0478.043.417